Składniki aktywne

Główne składniki aktywne

  • Organiczny olej konopny
    Organiczny olej konopny
  • Ekstrakt z korzenia lukrecji
    Ekstrakt z korzenia lukrecji
  • Alantoina
    Alantoina
  • Witamina e
    Witamina e
  • Pantenol
    Pantenol
  • Gliceryna
    Gliceryna

Organiczny olej konopny

Charakterystyka

  • konopie siewne pochodzą z Azji Środkowej;
  • olej z konopi używany w kosmetyce pochodzi
  • odmiany konopi siewnych (Cannabis sativa L) => pozbawionych właściwości narkotycznych;
  • olej konopny szybko się wchłania i nie zostawia na skórze tłustego filmu;
  • ma żółto-zielony kolor;
  • wykorzystywany jest jako cenny składnik kosmetyków, zwłaszcza emolientów
  • przeznaczony do skóry:
  • zarówno suchej, którą nawilża
  • tłustej (reguluje wydzielanie sebum i pracę gruczołów łojowych);
  • wrażliwej (natłuszcza i uzupełnia brakujące lipidy)
atopis_hydro-control_cream_250
  • Olej konopny w niemal 80% składa się on z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), szczególnie kwasu linolowego z grupy kwasów tłuszczowych omega-6
    i kwasu linolenowego z grupy omega-3
  • Mają one idealne względem siebie proporcje dla prawidłowego metabolizmu lipidów
  • w oleju konopnym są także proteiny, aminokwasy, karoten, minerały, witaminy (A, D, E i K), fitosterole, fosfolipidy
  • znajdziemy w nim również mnóstwo biologicznie czynnych substancji o właściwościach przeciwzapalnych, regenerujących, antyseptycznych, antyoksydacyjnych oraz chroniących przed słońcem, m.in. Tokoferol

Działanie

  • dzięki odpowiedniej proporcji niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 3-6-9) utrzymuje skórę w dobrej kondycji
  • odbudowuje powłokę hydrolipidową naskórka i uzupełnia uszkodzenia cementu międzykomórkowego
  • zmniejsza stan zapalny przy atopowym zapaleniu skóry, egzemie i łuszczycy
  • eliminuje uporczywy świąd skóry przy dermatozach,  szczególnie przy atopowym zapaleniu skóry oraz alergiach skórnych
  • koi i wygładza skórę
  • chroni skórę przed promieniowaniem UV
  • zwiększa odporność na czynniki zewnętrzne, takie jak wiatr, mróz i słońce

Ekstrakt z korzenia lukrecji

Charakterystyka

  • Lukrecja gładka (Glycyrrhiza glabra) jest byliną wieloletnią należącą do rodziny bobowatych;
  • łacińska nazwa Glycyrrhiza pochodzi od greckiego słowa „glycos”, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza „słodki” i słowa „rhiza”- korzeń;
  • charakteryzuje się silnie rozwiniętym systemem korzeniowym i fioletowymi kwiatami;
  • zasięg jej występowania obejmuje Azję Środkową i Południową, a także południe Europy; z powodzeniem uprawiana jest w Hiszpanii, Włoszech oraz w Polsce;
  • związkiem czynnym tego surowca są saponiny trójterpenowe; bardzo ważną substancją saponin jest glicyryzyna;
  • ze względu na obecność silnie hydrofilowego fragmentu cukrowego związek ten ma bardzo dużą zdolność do wiązania wody i zatrzymywaniu jej w naskórku

Działanie

  • ukrecja wykazuje wiele różnych właściwości: działa antyalergicznie, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo
  • zmniejsza zaczerwienienia skóry
  • wzmacnia kruche naczynka i przyspiesza regenerację skóry, pomaga pozbyć się plamek oraz wspomaga ochronę UV
  • wykazuje działanie silnie łagodzące szczególnie w połączeniu z alantoiną
  • działa przeciwświądowo
  • koi i wygładza naskórek
1
  • działa silnie nawilżająco
  • działa przeciwzapalnie
  • chroni i regeneruje naskórek
  • koi i wygładza skórę
2
  • hydrofilowa substancja nawilżająca
  • działa przeciwzapalne
  • przyspiesza procesy regeneracji naskórka
  • nadaje skórze gładkość
3
  • hydrofilowa substancja nawilżająca
  • ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, dzięki czemu
  • pełni rolę promotora przenikania – ułatwia w ten sposób transport innych
  • substancji w głąb skóry
4
  • ilny antyoksydant, niezastąpiony w walce z wolnymi rodnikami
  • działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia
  • pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji skóry
  • wzmacnia naturalną barierę skóry redukując utratę wody